From the blog

Jouw gevoelige kind in de drukke feestmaanden!

Welkom in december.
Gezellig, maar ook nogal druk. Eerst de intocht van Sinterklaas en daarna die spannende periode tot aan pakjesavond. Maar ook als de Sint weer naar Spanje is vertrokken, keert de rust voorlopig nog niet terug. Kerstoptredens, kerstdiner op school, feestdagen met familie, nog meer cadeaus. En als klap op de vuurpijl Oud en Nieuw.


De structuur waar alle kinderen behoefte aan hebben komt grotendeels te vervallen. Alle indrukken die een hooggevoelig kind opdoet, komen diep binnen en het zenuwstelsel heeft tijd en rust nodig om die prikkels te verwerken. Wanneer die rust er niet is en prikkels blijven binnenstromen, lopen ze letterlijk over.


“Extraverte kinderen worden in zo’n periode vaak extra druk en stuiteren door het huis. Introverte kinderen klagen misschien over buikpijn, vermoeidheid of slapen slecht.
Een oververmoeid of overprikkeld kind wil je als ouder het liefste voorkomen, maar hoe doe je dat?
• Het verstandig om af en toe bewust gas terug te nemen en even niet te ‘moeten’. Zorg in deze tijd als ouder voor voldoende rust en rustgevende activiteiten. Lekker douchen, wandelen in het bos en flink bewegen kan al goed helpen
• Neem tussen sint en kerst een korte periode van ‘rust’ . Sluit de sinterklaasperiode duidelijk af en wacht nog even met het opzetten van de kerstboom.
• Maak een pictogrammen-kalender met de hoogtepunten van december zodat kinderen overzien wat er te gebeuren staat.
• Probeer het aantal festiviteiten beperkt te houden.
• En gebruik de kerstvakantie vooral om lekker thuis te lummelen. Kinderen vinden het heerlijk om een boekje te lezen en spelletjes te doen. Om uitgebreid te kunnen spelen, om gezellig met papa of mama boekjes te lezen en spelletjes te doen. Kortom: om gewoon even helemaal niets te ‘moeten’.